tisdag 15 december 2009

Arbetet bakom kulissernaLördagens genomdrag var ett stort steg framåt och alla verkade nöjda.
Söndagen och måndagen hade inga sceniska repetitioner och man skulle kunna tro att operahuset då står helt övergivet i tysthet. Ofta är det så att flera produktioner spelas eller repeteras samtidigt så det är sällan tomt där. Men trots att det inte var några andra föreställningar dessa dagar rådde det febril aktivitet därinne.
Det är mycket som ska hinnas med och klaffa fram till premiären den 19:e december.

Jag har själv en bakgrund som sångare inom musikal och opera och har medverkat i olika uppsättningar. Därigenom har jag fått erfarenhet av vilket enormt arbete som kan ligga bakom en föreställning. Både i framtagningsprocessen och under själva spelperioden. Publiken ser bara en bråkdel av den gemensamma arbetsinsats som varje föreställning innefattar. Scenteknikerna, kostymörerna, inspicienten och rekvisitören m.fl., arbetar alla bakom kulisserna för leverera en så bra föreställning som möjligt. De syns kanske inte själva men deras arbete syns desto mer och de är minst lika viktiga som personerna som står i strålkastarljuset.

Vad jag däremot tidigare inte haft så stor kunskap om är alla människor som arbetar med en produktion utan en direkt anknytning till scenen. Nu har jag haft chansen att få en liten inblick i alla dessa personers arbete. En föreställning måste ju t.ex. marknadsföras på olika sätt och pressen måste ha en någon som är kontaktperson och som kan ge dem information. Dessa två nyckelpersoner kallas, kanske inte helt förvånande, marknadsansvarig och pressansvarig.
Ett annat exempel på verksamheter "utanför" scenen är det programblad som ska färdigställas innan premiären i vilket information om handling, medverkande och konstnärligt team bl.a. ska finnas med. På lördagens genomdrag togs det cirka femhundra bilder av fotografen Johan Tötterström som sedan gallrade ut de femtio bästa och finslipade dessa digitalt.
Pia Lindgren, som är grafiker och informatör på Malmö opera, får sedan bilderna och utformar ett färdigt programblad som senare på eftermiddagen skickas iväg för att tryckas. Men innan dess måste det godkännas av det konstnärliga teamet däribland regissören Maria Sundqvist. Bilderna ska såklart vara estetiskt tilltalande men ska även berätta något om föreställningen och ha en enhetlig profil. Med programmet medföljer även en skiva med musiken. Den spelades in på scenen med alla sångare och musiker och mixades sedan av ljudteknikern Stefan Klaverdal. Själva skivan trycks i Tyskland. I slutändan finns så ett färdigt program att köpa innan föreställningen.

Imorgon är det pressvisning. Då kommer några inbjudna tidningar och radio finnas på plats och få information om "Trollguld" och ett litet smakprov ur föreställningen.
Hedda eller jag kommer att kommentera imorgon.

Mathias Lissmyr/Kompositiör "Trollguld"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar