fredag 18 december 2009

Dagen för dagen

Det närmer seg for alvor Trollgulds store premiärdag. I går fikk jeg snakket litt med Mathias, som kunne fortelle meg at han nå begynner å kjenne seg ordentlig nervös. Jeg har også fått noen ord med Maria Sundqvist, Operaverkstans kunstnerlige leder og Trollgulds regissör.


Maria beretter for meg om hennes rolle i Trollguld. Det aller förste hun måtte gjöre, som regissör, var å tolke verket Mathias og Henrik hadde skrevet for Operaverkstan. Marias uppgift var nämligen att bestämma på hvilket sätt historien om Trollguld skulle berättas og hvilket tilltal og stil forestillingen skulle ha. Etter å ha gjort seg noen tanker kring dette, var hennes neste steg å sette sammen det kunstnerlige team.

Det kunstnerlige teamet skulle, tillsammans med Maria, komme overens om hvordan Trollguld skulle formidles og hur det visuelle skulle passe sammen med Marias tanker. Alle måtte väre helt overens om det enhetlige uttrykk. Ved siden av dette var det også Maria som sto bak castingen til Trollguld. På scenen var det planlagt mye rörelse, med store grupper av barn og unge. Spörsmålet ble dermed: Hur hittar man alle disse mennesker? Gjennom Malmö Operas samarbeidspartnere som Drömmarnas Hus, Malmö Kulturskola, Heleneholmsskolan og Malmö Operas egne barnkör kom Maria fort frem til svaret på denna frågan.

Nå, helt på slutet av produksjonsprosessen, har Maria valgt å bare fölge med berättelsen og njute av hur forestillingen har blivit. Självklart jobber hun fortfarande med smådetaljene, men gjör derimot ingen store endringer. Maria känner seg stolt over alt hun har åstadkommit og hva Trollguld har utviklet seg til å bli, uansett hva andre måtte tycke. Själv tycker Maria at Trollguld har fengende melodier og at det er en sympatisk berettelse. Det er ett sätt att hitta tilbake til sagovärlden. Att tänka på hur länge sägner overlever, ettersom mennesker ständigt leser inn sin egen berättelse i dem, synes Maria er svärt fascinerende.

I morgen er tiden kommet for Trollgulds premiär. Maria og de andre som medvirker i forestillingen känner at de verkligen er klara för att begi seg ut på dypt vann. Nu er det dags - og varje forestilling vil kännas som en fest, påpeker Maria. Til sist spör jeg Maria om hun föler seg nervös innför premiären. Ganske resolutt, men med et stort leende på munnen, svarer hun: Ja, verkligen! Det er mange tanker som snurrar rundt i hodet mitt og det förste jeg tenker på når jeg våkner om morningene er Trollguld.

3 kommentarer:

 1. Imorgen skal jeg på premieren, gleder meg noe helt enormt. Fortsår at hver forestilling kan kjennes som en fest.

  SvaraRadera
 2. Jag glädjer mig också:))
  Lars/Zack

  SvaraRadera
 3. Det kribler i kroppen min av spenning og glede!

  SvaraRadera